Yoga
Yoga för alla
 

Fråga

Jag läser din blogg ofta och får nya tankar och ideer. Har en fråga till dig ang kost och levnads sätt. Är du vegetarian? Vad tycker du ang kost och levnads sätt när man utövar yoga? Vad tycker du om reglerna många har i sina yoga studios? Jag var själv rökare när jag började yoga, är nu helt rökfri sen 8 månader tillbaka. Jag äter kött och dricker ibland vin. Jag har tittat på lite olika klasser men känner mig inte välkommen då jag läser deras "regler", vett och etikett. När jag yogar vill jag kunna skratta, gråta och känna mig levande om jag vill och att frågan är fri. Hitills har jag bara hittat saker man inte får göra, jag tränar yoga för det gör mig lycklig och då vill jag höra vad jag får göra, annars känner jag mig inte välkommen. Hur ser du på detta?

Svar

Hej Anna!

 

Tack för din intressanta fråga!

 

Jag håller med att många yogaskolor/inriktningar har för mycket av en pekpinne-inställning till att från mat till hur man ska leva. När jag gick min yogalärarutbildning upplevde jag detta speciellt starkt. Det var ideliga regler och instruktioner kring det mesta och ingen fick bryta mönstret. Och som du skriver så har det mest en avskräckande effekt och förtar den glädje man normalt sammankopplar med yoga. Jag tror att de yogainriktningar som har denna inställning förlorar mest på det själva, men deras levnadsregler bygger på gamla traditioner och de bryter man inte så lätt.

 

Vad gäller matvanor så är jag vegetarian, men det har inget med min yoga att göra, utan var ett etiskt val som jag gjorde när jag var tolv år gammal. Vad jag däremot upptäckt är att yoga har gjort mig betydligt mer medveten om vad jag äter, att det jag äter påverkar mig på rätt sätt, att maten gör mig pigg, frisk och stark. Jag tror att du kanske upplevt detsamma när du skriver att du slutat röka sedan du började med yoga. Härligt - grattis!

 

Jag upplever att som yoga-utövare blir man mer medveten om sin kropp, hur den mår och reagerar på olika saker. Intressant nog läste jag en artikel häromdagen om forskning från USA som visar att personer som utövar yoga i mindre utsträckning än andra äter när de inte är hungriga, de tröstäter inte, och i större utsträckning än andra tänker de på hur maten smakar, ser ut och luktar.

 

Denna ökade kroppskännedom har lett många till att bli vegetarianer för att det anser att den lätta dieten passar med träningen, samtidigt vet jag många som faktiskt gjort tvärt om. De var vegetarianer men övergick till en diet med kött och fisk för att deras kroppar behövde det. Man får lyssna till sin egen kropp helt enkelt.

 

Själv tycker jag inte att yoga ska vara en samling levnadsregler som man måste följa för att passa in. Det finns gott om yogainriktningar som inte bygger på en uppsättning strikta levnadsregler och det är den typen av yoga jag söker mig till.

 

Hoppas att du hittar en bra yogastudio/yogaform där du känner dig som hemma!  Yoga bör innebära glädje och välmående för alla oavsett hur man väljer att leva och äta.

 

Namaste! :)

Lena

 


 
Kommentarer
 
 
Syanti  (www.facebook.com/profile.php?id=100003406396248)
 

Ja herregud det har jag. En riitkg fjortis och jag ske4ms f6ver hur jag se5g ut. Men sne4lla du Ja alla har ge5tt igenom det. Men jag ff6rsf6kte aldrig vara ne5gon jag inte e4r. Du verkade inte ff6rste5 vad jag menade med inle4gget. Jag har lagt ner 2000 pe5 trf6jorna och nu finns dom ff6r mindre en halva priset. Klart jag blir sur

 
ogxsipdkukc  (jxlbpybgjelo.com/)
 

duRZlv , [url=http://adeufrdnujnu.com/]adeufrdnujnu[/url], [link=http://bfafzdyoymtd.com/]bfafzdyoymtd[/link], http://cxlcuebgytpx.com/

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2010-04-10
Taggar:  Yoga Vegetarian yoga diet Yogalärarutbildning
Kategorier:  Hälsa och välmående
Antalet visningar:  3229