Yoga
Yoga för alla
 

Bakåtböjningar och uppenbarelser

Igår hade jag nöjet att uppleva hur viktigt det är att gå till bra och kunniga lärare och att inte ta något för givet.

 

När man har tränat yoga ett par år är det lätt att få för sig att man är fullärd på åtminstone grundläggande/nybörjarövningar. Om man får den känslan är det alltid bra att gå på ett Iyengar-pass för att förstå hur djupgående och in i detalj man kan utforska även de enklaste övningar.

 

Igår gjorde vi lite bakåtböjningar som är den gruppen av övningar som jag tränar mycket på eftersom de korrigerar mitt ryggproblem. Därför känner jag mig alltid "som hemma" när det är dags att göra bakåtböjningar - inga överraskningar, alltså. Dock upptäckte instruktören genast att jag spände baksidan av låren för mycket i Urdhva Dhanurasana (Hjulet/Uppåtriktad pilbåge) - en övning som jag gör i min dagliga träning och har känt mig tämligen fullärd på. Iyengarlärare är otroliga på att upptäcka detaljer. Hur hon lyckades se spänningarna på baksidan av mina lår är intressant i sig, men intressantast är framför allt motmedlet.

 

Urdvha Dhanurasana

 

Känner du att du har spänningar på lårens baksida: gå upp på tå, dvs lyft hälarna från golvet så högt du kan. Därefter, när du sätter ner hälarna, fokusera på att släppa efter i muskulaturen på lårens baksida och skjut ifrån med hälarna. För mig var den en otrolig uppenbarelse, som släppte långt hållna spänningar längs hela ryggen. Ett antal klick hördes i ryggraden och sedan var ryggen mjuk som kokt spagetti.

 

Oavsett vilken yogaform man har som favorityoga så rekommenderar jag att man gör ett Iyengar-pass då och då. Ingen annan yogaform ger sådan ingående kunskap, kroppskännedom och förmåga att utföra övningarna på korrekt sätt, in i minsta detalj. Det är bra insikter att ta med sig till sitt vanliga yogapass!

 

Namaste!
Lena

 
Kommentarer
 
Inga kommentarer registrerade.
 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till blogg
 

 
 
Om blogginlägget
 
     
 
 
Senaste blogginläggen