Yoga
Yoga för alla
 

Nyckeln till ditt inre

Många har hört av dig med frågor som rör "hur farligt" det är med yoga, och hur man "vet när man gör rätt", och många tvekar att börja med yoga på grund av denna osäkerhet, och andra vill inte träna hemma utan vill ha tryggheten av en lärare.

 

För mig är det lättaste sättet att återknyta till vad yoga är fråga om att tänka på det som helt "vanlig" stretching. Som när man på morgonen reser sig upp från sängen och plötsligt så är det som en stretch bara exploderar innifrån. Det är inget val man gör att sträcka sig - den bara kommer. En lång njutningsfull sträckning av hela kroppen som man aldrig vill ska ta slut.

 

Om man kan återknyta till den känslan i träningen tror jag man har kommit en bra bit på vägen. Att ha rätt teknik, rätt precision, fötterna åt rätt håll, händerna si, armarna så, osv. Den yttre formen, tekniken, är erhört viktig men sedan måste man kunna släppa taget om teknikfrågorna och "bara vara" i stretchen. Dra tanken djupt inåt i kroppen och känn efter vad som pågår. Kan man ha den återkopplingen till vad som pågår invändigt hamnar man inte fel i yogaövningen.

 

För min del har en känsla av lekfullhet och "inåtkoppling" dykt upp i min träning via rytmiska rörelser. Jag kom på mig själv med att göra små, mjuka rörelser, som dansrörelser, lite då och då under passet. Det är oerhört befriande för de små rörelserna mjukar upp, både muskler och hjärnaktiviteten, på ett lättsamt och behagligt sätt. Det blir en paus i det tekniska tänkandet som lätt kan få övertag under ett pass. "Har jag fötterna rätt vinklade?" "Spänner jag rätt musklerl?" osv. Med lite mjuk rytmik så får jag ett annat "tänk". "Hur känns det just nu?" "Var är min naturliga flexibilitet just idag, just nu?" Känslan av att låta enkla yogaövningar som man väl behärskar flyta in i varandra, utan krav att att nå avancerade positioner, ger en skön paus för både muskler och hjärna.

 

Har du själv någon "metod" för att hitta återkopplingen inåt? Är det musik? Eller kanske ingen musik alls för att inte ha störningsmoment? Rätt atmosfär? Rätt lärare som guidar? Det finns säkert oändligt många sätt, och det är jättebra att få input från andra, men det optimala är att hitta sin egen nyckel.

 

Må så fint i vårsolen som jag hoppas lyser på er! :-)
Lena

 

 
Kommentarer
 
 
Marie  
 

Inspirerande! Tack för att du delar med dig :-)

 
jelena katz  
 

Hej Lena,

Tack för fina ord och en fin blogg

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till blogg
 

 
 
Om blogginlägget
Datum: 2011-04-03
Taggar: Minful yoga Rytmisk yoga Stretching Dansyoga
Kategorier:  Yogaträning
 
     
 
 
Senaste blogginläggen